Binnen de living labs werken publieke en private partijen gezamenlijk aan het ontwikkelen en toepassen van kennis en innovaties die bijdragen aan het op een duurzame manier oplossen van complexe watergerelateerde vraagstukken. In zulke living labs draait het om (samen)werken, onderzoeken, leren en innoveren. Het zijn eigentijdse learning communities, die het vraagstuk integraal benaderen vanuit uiteenlopende perspectieven en gebruikmaken van alle relevante kennisdomeinen.
Een selectie van living labs in de Nederlandse Delta
Living labs zijn:
Levensecht
Zoeken naar oplossingen voor vraagstukken uit gebieden met eigen context.
Multidisciplinair en gezamenlijk
Inbreng vanuit alle relevante kennisdomeinen, bedrijven, overheden (en inwoners).
Onderzoekend
Verkrijgen van data en verrijken van kennis.
Eigentijds
Gebruikmakend van digitale kennis en technieken.
Living labs in de Nederlandse Delta
Vraagstukken worden opgehaald en belegd in living labs die het Lectorenplatform Water – als onderdeel van Delta Platform- in een aantal karakteristieke landschapstypen heeft opgericht.
Landschapstypen van de delta
Nederland bestaat uit zeer diverse landschapstypen die bijvoorbeeld wat betreft grondsoort en waterhuishouding van elkaar kunnen verschillen. Zo is ook de problematiek in de landschapstypen verschillend. De Zuidwestelijke Delta kampt vooral met verzilting terwijl in veenweidegebieden verdroging een groter probleem is. Daarom make lectoren van elk landschapstype van de Nederlandse Delta deel uit van de verschillende living labs.
