Toekomstig generaties zullen 2018 als keerpunt zien

Manifest Oosterschelde is ‘een historische stap’

NEELTJE JANS - Het nadenken over de toekomst van de Oosterschelde en de kering duldt niet langer uitstel. Actie is geboden, voordat dat het te laat is. 

Dat was de teneur van het Kenniscongres Oosterschelde, dat maandag op Neeltje Jans werd gehouden. Siebe Kramer, Aad Smaal, Idco Duijnhouwer en Philip Drontmann hadden dat op touw gezet. Zij wilden alle betrokken partijen ervan doordringen dat door de klimaatverandering de toekomst van de Oosterschelde op het spel staat en dat gezamenlijke actie nodig is.

Die opzet slaagde, want het congres was al ruim van tevoren volgeboekt en zorgde voor levendige discussies, mede dankzij vooraanstaande sprekers. Zo zei Peter Herman (hoogleraar ecologische waterbouwkunde en onderzoeker bij Deltares) dat als men blijft vertrouwen op de huidige kering, het afdammen van de Oosterschelde uiteindelijk onvermijdelijk is.

Urgent

De dag leidde tot het opstellen van een manifest, dat de noodzaak om in actie te komen onderstreept. ,,Het is urgent, dit is het moment", staat in de verklaring, waarin de betrokkenen zelf spreken van een ‘historische stap’. ,,Toekomstig generaties zullen 2018 als keerpunt zien.”

Toekomstig generaties zullen 2018 als keerpunt zien

Manifest Oosterschelde

In de aanbevelingen staat onder meer dat permanente afsluiting onwenselijk is en dat er meer onderzoek nodig is naar de verplaatsingen van sediment. Ook zou er op onderdelen breder moeten worden gekeken: niet alleen naar de Oosterschelde maar naar de hele Zuidwestelijke Delta. Dat kan leiden tot een nieuw Deltaplan.

Deltacongres

Het manifest wordt ook gepresenteerd tijdens het Nationaal Deltacongres, dat donderdag in Zwolle wordt gehouden. Verder wordt het ingebracht tijdens de top van de Nederlandse en Vlaamse regeringen, volgende week maandag in Middelburg.

Het congres was tevens het begin van de Kenniscommunity Oosterschelde, waarbinnen alle betrokken partijen hun kennis op dit gebied delen. 

 

Bron: Rolf Bosboom PZC / https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/manifest-oosterschelde-is-een-historisc...

 

Volg ons