DSC 8066 min

Duitse ambassadeur is onder de indruk van ‘slimme oplossingen’

Dr. Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, heeft op 28 november een bezoek gebracht aan HZ University of Applied Sciences en Delta Platform op voorspraak van Jan-Willem van Koeveringe, honorair consul van de Bondsrepubliek Duitsland in Nederland. Met het oog op de gezamenlijke uitdagingen uitgaande van de klimaatverandering, informeerde de heer Nunn over de bijdrage die HZ en Delta Platform daarbij kunnen bieden. Hij liet zich informeren over de werkzaamheden van Delta Platform, nature-based-solutions voor waterbeheer, de HZ in het algemeen en de opleiding Watermanagement van de HZ in het bijzonder. “Indrukwekkend”, is zijn reactie na afloop.

Maria en Vincent, Duitse HZ-studenten, vertelden de heer Nunn in hun moedertaal hoe Watermanagement hen opleidt tot de waterprofessionals van de toekomst. Ze schetsten de jaargangen en drie richtingen: Aquatische Ecotechnologie, Delta Management en Spatial Planning and Design. ‘Waarom ze hadden gekozen voor een studie in Nederland en Zeeland in het bijzonder?’ wilde de ambassadeur weten. “Omdat we in een internationale omgeving studeren, daardoor andere culturen leren kennen, we toekomstgericht en praktijkgericht bezig zijn en Nederland veel kennis heeft op het gebied van water”, antwoordde Maria.

DSC 8079 min

Drainage

Bart Geenen van WNF ging specifiek in op nature-based-solutions , natuurlijke oplossingen die bijdragen aan meer waterveiligheid. Hij richt zich in zijn presentatie specifiek op de omgeving van de Kyll, de rivier die in 2021 voor ongelooflijk veel ellende zorgde. Hij maak duidelijk dat herstel van de natuurlijke drainageomstandigheden (‘sponzen’) in de valleien de piekafvoer in het Eifelgebied tot wel 35 procent kan verminderen en daarmee de veiligheid kan vergroten. Het zou bovendien de langdurige periode van droogte verkleinen. “Moeilijk is het niet”, zei Geenen tegen de ambassadeur. Het is een kwestie van het dichten van de door mensenhanden gegraven beekjes in de valleien, zodat de natuur het water langer kan vasthouden. Grootste hobbel is dat je de bewoners en boeren in deze gebieden mee moet krijgen. Voor de echte oplossing is overigens grensoverschrijdende, Europese samenwerking nodig, zo benadrukte hij, aangezien de meeste grote rivieren door meerdere landen stromen. Nunn toonde zich zeer geïnteresseerd en zei terug te willen komen naar Zeeland, met name om meer te leren over waterveiligheid. “Het is indrukwekkend welke slimme oplossingen hier rondom veiligheid, beschikbaarheid en kwaliteit van water worden ontwikkeld.”

DSC 8085 min

Overstromingen

De kennis van Nederland op het gebied van watervraagstukken is één van de redenen waarom de Duitse ambassadeur naar Delta Platform en de HZ kwam. Hij wilde kennis opdoen over waterbeheer, met name in het licht van de zware overstromingen van vorig jaar in het Eifelgebied.

Delta Platform-directeur Willem den Ouden legt hem uit dat het HBO onmisbaar is bij het concreet helpen oplossen van de complexe maatschappelijke problemen rondom water. Vanuit Delta Platform werken inmiddels elf hogescholen via praktijkgericht onderzoek samen in living labs, onderzoeksomgevingen verdeeld over de verschillende landschapstypen in Nederland. “We moeten nu actief aan de slag om ook in de toekomst duurzame, veilige deltagebieden, zoals Zeeland, te hebben”, aldus Den Ouden.

DSC 8089 min