Conferentie 'Water als verbinding' & afscheid Willem den Ouden

Beste connectie,

We nodigen je uit voor de conferentie 'Water als verbinding', die op donderdag 20 juni 2024 wordt georganiseerd bij de HZ University of Applied Sciences in Middelburg.

Deze conferentie richt zich specifiek op alle probleemeigenaren en gebruikers die te maken hebben met de complexe nationale wateropgaven als gevolg van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Het doel is om samenwerking te bevorderen, gericht op het algemeen belang met respect voor ieders individuele belangen.

Het programma biedt een gevarieerd aanbod aan inhoudelijke activiteiten, waaronder een plenaire sessie, diverse workshops en inspirerende sprekers. Verder zullen we een breed scala aan waterthema's verkennen door middel van diverse expressievormen, waaronder theater en kunstexposities.

Naast deelname aan het hele middagprogramma, kun je je ook aanmelden voor een specifiek programmaonderdeel. We sluiten de dag af met het afscheid van Willem den Ouden, directeur Delta Platform, gevolgd door een informele borrel.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen!

Team Delta Platform

programma

Ronde 1, 14:00 -14:50h

1. Introductie van SALTA - Kenniscluster verzilting

Peter Prins
SALTA heeft als doel om te werken aan het vraagstuk van verzilting en zoetwatervoorziening van de Nederlandse kust. We ontsluiten beschikbare kennis, ontwikkelen nieuwe projecten, delen praktijkervaringen en laten zien welke innovaties er zijn in de omgang met zout(er) water. SALTA is een nationale netwerkorganisatie die momenteel bestaat uit 40 partijen uit de private en publieke sector verdeeld over heel Nederland.

2. DCC: kennismaking binnen zuidwestelijke delta, totstandkoming, netwerk

Joyce ten Holter & Albert Klein Tank
In het Delta Climate Center in Vlissingen werken zes onderwijs- en kennisinstellingen samen: Scalda, HZ UAS, University College Roosevelt, NIOZ Zeeonderzoek, Universiteit Utrecht en Wageningen University. Het DCC streeft naar een duurzame toekomst voor delta's wereldwijd door middel van onderzoek en onderwijs. In de Zeeuwse delta ontwikkelen onderzoekers en studenten innovatieve oplossingen voor klimaattransities, in samenwerking met bedrijven, overheden en inwoners.

3. Delta Wealth – Hoe bewegen we mee met de zeespiegelstijging?

Teun Terpstra
Klimaatverandering en zeespiegelstijging zullen grote impact hebben op het watersysteem van de Zuidwestelijke Delta. Hoe geven we vorm aan hoogwaterveiligheid, zoetwaterbeschikbaarheid, ecologie, economie en welbevinden van Zeeuwen? We nodigen u uit met ons mee te denken over het openhouden van de Zuidwestelijke Delta bij 1 of 2 meter zeespiegelstijging aan het eind van deze eeuw. Wat vindt u belangrijk, wat mogen we niet vergeten mee te nemen in ons verhaal?

4. Hergebruik van gezuiverd rioolwater voor irrigatie in de landbouw

Bart Letterie
Tijdens de presentatie bespreken we hoe gezuiverd rioolwater gebruikt kan worden voor landbouwirrigatie. In een pilot bij RWZI Ritthem werd effluent extra gezuiverd en vervolgens vergeleken met ongezuiverd water voor het kweken van gewassen. We hebben micropolluenten gemeten in zowel het water als de gewassen en een eerste beoordeling van de voedselveiligheid uitgevoerd.

5. Theatervoorstelling 'Iets met Boeren'

Bureau Pees
Sinds het najaar van 2021 toert Bureau Pees met een opmerkelijke theaterserie door het land, bedoeld om een breed publiek te betrekken bij het actuele landbouwdebat en op die manier de polariserende toon daarin te bestrijden. Een bijdrage aan een noodzakelijke transitie. In de voorstellingen komen alle aspecten van de landbouw voorbij en dat biedt zowel troost als (nieuw) inzicht.

6. Toekomstbestendig waterbeheer: hoe komen we tot samenwerking?

Peter van der Maas
Klimaatadaptatie en -mitigatie vereisen verschillende vormen van samenwerking: publiek-privaat, publiek-publiek en privaat-privaat. In deze workshop wordt de noodzaak tot meer samenwerking geschetst met voorbeelden zoals waterconservering en vernatting in respectievelijk zand- en veengebieden. Hoe geven we samenwerking vorm?

7. Nature Based Solutions

Mireille Martens
Nature Based Solutions (NBS) gebruiken natuurlijke processen om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Voorbeelden zijn groene daken die hitte verminderen, stadsbossen die de luchtkwaliteit verbeteren, en herstelde wetlands die overstromingen tegengaan. Deze oplossingen bevorderen biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie, en combineren ecologische, economische en sociale voordelen.

8. Natje, droogje, zoutje

Jan Jacobse en Ronald Pieterse
Op een toegankelijke manier nemen Jan Jacobse en Ronald Pieterse van Justion Advocaten u mee langs de belangrijkste juridische highlights op het gebied van wateroverlast, droogteschade en zoutschade. Water en bodem sturend?! Het wordt een rondje langs te natte velden, verzakte steden en verzilte gebieden. Wie draait er op voor die schade?

9. Rondleiding Joint Research Center (JRCZ)

Leo Blok
Het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) is een uniek onderzoeksinstituut. Studenten, onderzoekers, bedrijven en de overheid werken hier samen aan oplossingen voor urgente, maatschappelijke vraagstukken in de Zuidwestelijke Delta. Neem tijdens een rondleiding een kijkje achter de schermen.

Ronde 2, 15:00 - 15:50h

10. NL2120 - Nature Based Solutions

Alex Hekman
NL2120 ontwikkelt een nieuw verhaal voor Nederland. Waarin we slimme, innovatieve oplossingen voor Nederland bedenken, gebaseerd op natuurlijke processen. Oplossingen voor nieuwe, duurzame verdienmodellen met een gezond, natuurlijk systeem als uitgangspunt. Waarin we samenwerken mét natuur, zodat we klimaateffecten makkelijker kunnen opvangen en tegelijk bijdragen aan biodiversiteit en een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. En internationaal koploper worden, gesteund door inspirerende voorbeelden als Ruimte voor de Rivier, de Marker Wadden en de Zandmotor. In deze workshop wordt het programma NL2120 toegelicht en gaan we samen aan de slag om te verkennen wat er momenteel in de weg staat om natuurlijke oplossingen als standaard toe te passen.

11. Dieren in de Dijk

Vana Tsimopoulou en Danny Janssen
"Dieren in de Dijk" is een tweejarig onderzoeksproject dat dijkbeheerders helpt beter om te gaan met graverij in dijken. Door kennis uit biologie, waterbouwkunde, geofysica en dijkbeheer te combineren, willen we risicogestuurd beheer mogelijk maken. We doen veldonderzoek langs Nederlandse en Vlaamse dijken met experts, professionals en studenten, en delen onze bevindingen op een openbaar wiki-platform. Dit project wordt ondersteund door het Regieorgaan SIA.

12. Samenwerken in Living Labs: hoe doe je dat?

Ineke Baan, Kitty Henderson, Vince Kaandorp
In living labs draait het om (samen)werken, onderzoeken, leren en innoveren. Het zijn eigentijdse learning communities, die het vraagstuk integraal benaderen vanuit uiteenlopende perspectieven en gebruikmaken van alle relevante kennisdomeinen. Living Lab Schouwen-Duiveland en Toekomstperspectief Polder Terschelling delen hun ervaringen en gaan over dit onderwerp met u in gesprek.

13. Let's have a drink

Katleen Vallons & Tanja Moerdijk-Poortvliet
Water is een fundamenteel onderdeel van het menselijk lichaam en omvat ongeveer 50 tot 60% van het lichaamsgewicht van een volwassene. Het speelt een cruciale rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals temperatuurregulatie en afvalverwijdering. Bij het lectoraat Mariene Biobased Chemie (HZ UAS) werken we nauw samen met drankproducenten en andere relevante stakeholders aan het begrijpen van smaak en de ontwikkeling van heerlijke dranken om een gezonde hydratatie bij een breed publiek te bevorderen. Dus kom gezellig een drankje doen!

14. Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta - Slim sedimentbeheer in de Schelde; wat zijn de toekomstige opties?

Tjeerd Bouma en Marte Stoorvogel
Zand en modder (sediment) is een cruciale bouwsteen in estuaria. Hoe we het sediment beheren heeft een enorme invloed op hoe een estuarium zich lange-termijn ontwikkeld, ecologisch functioneert en welke systeemdiensten het kan voorzien. In deze workshop zullen we beginnen met een kort overzicht van de laatste wetenschappelijke inzichten over sediment beheer, gaande van globale schaal, naar ontwikkeling binnen de Schelde, naar het functioneren van individuele ecosystemen. Vervolgens hopen we aan de hand van vragen gedachten uit te wisselen over hoe deze kennis te vertalen naar beheer.

15. Water is een verbinding

Jeroen Rijnhart
Toegang tot voldoende en betrouwbaar water wordt steeds uitdagender door klimaatverandering en menselijke invloeden. In deze workshop worden vragen behandeld zoals: Wat is water? Hoe kunnen we de beschikbaarheid verbeteren? Wat is de relatie tussen watertechnologie en watermanagement? Ontdek ook onderwerpen zoals de water-energy-food nexus en water & waterstof, plus ruimte voor uw eigen vragen!

16. Theatervoorstelling WATER

ZID Theater
Dompel jezelf onder in de wereld van WATER: “emotioneel, krachtig, symbolisch, visueel en inspirerend”. WATER is een veelzijdig, multidisciplinair evenement met een voorstelling, installatie en interactief gedeelte over klimaatverandering. Het belicht de kracht van water, van mythologie tot feiten en voorspellingen, en biedt een antwoord op de uitdagingen van klimaatverandering.

17. Rotary Focust en Verbindt op Water

Rotary D1610 Focus op Water
Rotary watercommissarissen zorgen voor verbinden en versnellen van water-projecten, waarbij Water-onderwijs, Storytelling en Fundraising projecten onze prioriteit hebben’. 

18. Rondleiding Joint Research Center (JRCZ)

Leo Blok
Het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) is een uniek onderzoeksinstituut. Studenten, onderzoekers, bedrijven en de overheid werken hier samen aan oplossingen voor urgente, maatschappelijke vraagstukken in de Zuidwestelijke Delta. Neem tijdens een rondleiding een kijkje achter de schermen.