De cursus Delta Expert is in november eindelijk van start gegaan. Eerder moest de cursus twee keer worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Ruim twintig professionals maken op acht donderdagen uitgebreid kennis met de Zuidwestelijke Delta. “Hierdoor gaat het gebied waar je woont veel meer leven”, zegt cursist Ronald van Dorp.

De cursus Delta Expert is opgezet door Delta Platform en cursuscoördinator Jouke Heringa. Hij is bedoeld voor professionals die meer willen weten over de Zuidwestelijke Delta, het gebied dat Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het westelijk deel van Noord-Brabant en het noordelijk deel van Vlaanderen omslaat. Tijdens acht lesdagen wordt de kennis van de cursisten bijgespijkerd over onderwerpen als het verleden, de geologie en het landschap van de Zuidwestelijke Delta, de dynamiek in het gebied, de natuur- en waterkwaliteit, het gebruik en als laatste komt de toekomst aan bod. De cursusdagen bestaan uit een theorie- en praktijkdeel in de vorm van veldbezoeken. De deelnemers zijn afkomstig van onder meer gemeenten, de provincie, NGO’s, Boskalis, Rijkswaterstaat en kennisinstellingen.

Voeten in de klei

Ronald van Dorp werkt bij de Provincie Zeeland en volgt de cursus. “De combinatie van theorie en praktijk bevallen mij heel goed”, zegt de ambtenaar ruimtelijke planning. “Ik vind het heerlijk om met mijn voeten in de klei te staan. Wat we ’s ochtends leren, brengen we ’s middags in de praktijk. Dan blijft het je bij.”

Inge Heuff is het eens met haar medecursist. Ze is freelance journalist en redacteur. “Ik woon in Zierikzee en krijg veel opdrachten die op de een of andere manier te maken hebben met water. Ik hoop hier veel extra kennis op te doen over het gebied waarin ik al 25 jaar woon en werk.” Ze wist niet goed wat te verwachten toen ze zich inschreef, maar vindt de lesdagen erg interessant. “Op de tweede lesdag kregen we veel theorie over sediment. Daar wist ik niet zoveel van, maar voor iemand die op Schouwen-Duiveland woont, is dat een ontzettend boeiend onderwerp. Het heeft immers van alles te maken met waterveiligheid.”

Samenhang

Van Dorp denkt dat veel van de opgedane kennis van pas komt in zijn werk in het provinciehuis in Middelburg. “Als je projecten zoals Zwakke Schakels en de Kustvisie op papier ziet en leest, staat het redelijk ver van je af. Nu zie je hoe dit soort projecten uitwerken in de praktijk en leeft het veel meer. Dat helpt in de toekomst met het maken van beleid.”

Heuff kan de cursus aanraden aan iedereen die iets met de Zuidwestelijke Delta te maken heeft. “Veel mensen die in Zeeland wonen, weten wel iets van het gebied, maar tijdens zo’n cursus ontdek je de samenhang. Beslissingen uit het verleden werken door in het heden. Als je een steen verlegt in de delta heeft dat ergens anders gevolgen. Hier leer je dat je veel meer moet samenwerken om goede maatregelen te nemen.”

De cursus wordt op de laatste dag afgesloten met het zogenaamde ‘Delta Event’, waarbij de cursisten en gastdocenten hun bevindingen aan elkaar over een concreet gebied delen. Cursisten passen alle kennis toe op een zelf gekozen locatie in de Delta.

De cursus Delta Expert gaat meerdere edities krijgen. Meer informatie is verkrijgbaar via cursuscoördinator Jouke Heringa: jouke.heringa@hz.nl.

Jouke Heringa
Kennis liaison
Jouke Heringa